Bieden alternatieve Afslankmethoden kansen voor Fitnesscentra?

Concurrentie in de fitnessbranche is de afgelopen jaren explosief toegenomen en voorlopig lijkt er geen eind aan deze trend te komen. Uw gasten zijn steeds op zoek naar iets nieuws en langzaam begint het besef te groeien dat leden niet meer de overtuiging hebben dat zij het gewenste lichaam zullen krijgen door middel van een lidmaatschap bij een fitness school. Niet voor niets staat het ledenaantal onder druk en gaan fitness scholen op zoek naar alternatieven. Dit artikel geeft een overzicht van de meest gangbare methoden die worden ingezet om het lichaam te hermodeleren.

Liposuctie
Televisieprogramma’s die liposuctie in beeld brengen alsof je een broodje bij de bakker haalt hebben ervoor gezorgd dat steeds meer mensen plastische chirurgie overwegen. Recente onderzoeken uit Engeland en Amerika laten ook daadwerkelijk een stijging zien van het aantal uitgevoerde liposucties. Wat men niet beseft is dat er tussen de voor en na foto’s een herstelperiode zit die niet in beeld wordt gebracht.

Drie weken lang drukkende onderkleding dragen die niet uit mag tijdens het douchen. De blauwe plekken die toch echt niet allemaal door arnica druppels tegen gegaan worden en het vasthouden van vocht waardoor je rond loopt als een ingesnoerde ballon.

Hoe tegenstrijdig dit ook mag klinken, dit alles zorgt ervoor dat je je eigenlijk nog nooit zo dik hebt gevoeld. Na 3 maanden zijn deze ongemakken grotendeels verdwenen en kan je het resultaat in de spiegel bekijken. Toch duurt het nog een jaar voordat het lichaam volledig hersteld is.

Natuurlijk verschillen deze symptomen van mens tot mens en kan de één meer hebben dan de ander. Het eindresultaat is mits de verwachtingen goed zijn gemanaged ongeëvenaard, maar het is en blijft een ingrijpende ingreep die littekens met zich mee kan brengen. Daarnaast kunnen er verschillende complicaties optreden. Bovendien wordt het lichaam zelf hier niet gezonder van. Om het resultaat te behouden wordt vanuit de esthetische arts een lifestyle verandering aangeraden, maar door gebrek aan begeleiding zullen de meeste mensen deze niet maken. Hier kunnen slimme fitness centra op inspelen door een samenwerking met esthetische artsen aan te gaan en een “get in shape after liposuction” programma aan te bieden.

Mesotherapie
Mesotherapie is een methode waarbij een product met behulp van naalden in het vet- en bindweefsel wordt ingespoten met als doel de adipocyten (vetcellen) te vernietigen. Mesotherapie wordt ook toegepast om rimpels te bestrijden door werkstoffen in de huid te brengen die rimpels van binnen uit opvullen (fillers met o.a. hyaluronzuur) of gelaatsspiertjes verlammen om expressie rimpels te bestrijden (Botox). Deze techniek dient officieel uitgevoerd te worden door doctoren of dermatologen en wordt gebruikt om pijn te bestrijden, cellulite te behandelen of het gelaat te verjeugdigen. Om het lichaam aan te zetten het losgemaakte vetweefsel af te voeren wordt geadviseerd minimaal 30 minuten per dag te bewegen en minstens 2 liter water te drinken. Hier ligt voor fitness centers de mogelijkheid om hierop in te spelen door op maat gemaakte programma’s aan te bieden die de leden helpen het optimale resultaat van deze inspuitingen te behalen.

Mechanische afslankmethoden
In de professionele cosmetica industrie heeft het inzetten van “afslank apparatuur” als alternatief voor de scalpel en naald terrein gewonnen. Ook afslankstudio’s maken gebruik van verschillende machines om veelal in combinatie met diëten binnen een aantal weken het gewenste centimeterverlies te bereiken.

Bent u op de hoogte van al deze verschillende technieken?, weet u welke technieken werkelijk werken en welke vooral zijn ontstaan door slimme marketing trucjes? Hieronder laten we verschillende technieken de revue passeren zodat u weer volledig op de hoogte bent van welke mogelijkheden er in deze markt worden aangeboden.

Lipomassage Endermologie (Rollende vacuüm massage):
Deze machines worden veelvuldig aangeboden en gepromoot. De beschreven werking richt zich met name op het verbeteren van de lymfecirculatie, bloedsomloop, afvoer van afvalstoffen en het stimuleren van het bindweefsel om het huidoppervlak gladder te maken en zo cellulite te bestrijden. Wij moeten ons echter afvragen hoeveel procent van de cliënten daadwerkelijk afslankende resultaten bereikt met dit soort machines. Deze methode alleen is nooit genoeg om alle problemen die gerelateerd zijn aan overgewicht, cellulite, en een gebrek van spiertonus aan te pakken. Het is effectief voor mensen die een goede vochtbalans hebben en alleen maar last hebben van weke cellulite. Gevallen waar er sprake is van vaste cellulite en/of fibrose (verklevingen) kunnen zelfs verergerd worden door deze techniek.

Ultrasound
Ultrasound is zeer bekend. Deze golven bestaan al meer dan 40 jaar. Het zijn geluidsgolven die de druk op de buitenkant van een cel verhogen waardoor cavitatie ontstaat. Er zijn twee typen ultrasound op de markt: Hoogfrequent 1 MHz  – 3 MHz die oppervlakkig de huid penetreren tot 4cm in diepte. Zij bewerkstelligen “gecontroleerde (veilige) cavitatie”. De ultrasound golven zorgen ervoor dat cellen zeer snel vibreren waardoor de druk aan de buitenkant van een cel verhoogd wordt. In het geval van adipocyten (vetcellen) zorgt deze vibratie ervoor dat cellen zeer snel van links naar rechts bewegen. De snelheid van deze beweging zorgt ervoor dat een lege ruimte ontstaat tussen de cel en de intercellulaire vloeistof. Deze ruimte verhoogt de druk rondom een cel tot 20.000 keer zijn eigen gewicht waardoor deze inzakt en geleegd wordt.

Daarnaast zijn er ook laagfrequente Ultrasound golven (tot 1MHz) en zeer laagfrequent Ultrasound van bijvoorbeeld 30 tot 70 KHz die dieper in de huid doordringen (tot wel 8 cm). Deze behandeling is minder prettig doordat de Ultrasound emissies hoorbaar zijn. De druk rondom een cel is in dit geval zo sterk dat er onveilige cavitatie ontstaat. Dit betekent dat cellen niet ineenzakken maar exploderen! De lange termijn gevolgen van de toepassing van deze zeer lage Ultrasound golven is onbekend en de veiligheid is niet aangetoond*. Ultrasound wordt geabsorbeerd door spieren. Het is belangrijk om ultrasound niet toe te passen op gebieden waar bot zit omdat de golven niet geabsorbeerd kunnen worden door omringend weefsel.

Het doel van ultrasound is dat triglyceriden (opgeslagen vet) door de vetcel (adipocyte) wordt vrijgegeven en vervolgens wordt opgebroken in vrije vetzuren en glycerol. De vrijgekomen vetzuren worden door het lymfatisch systeem afgevoerd terwijl de vrijgekomen glycerol (afgeleide van koolhydraten) door de bloedsomloop als energie naar de spieren en andere cellen wordt vervoerd. Hoewel deze techniek in theorie een mooie werking beoogt heeft het niet veel zin Ultrasound toe te passen wanneer de lymfecirculatie niet wordt gestimuleerd en het energieverbruik niet wordt verhoogd.

* Cooter et al., 2001; Topaz, 1998 & Safety and Efficacy Registers (Campbell and Maddern, 2003).

Radiofrequentie
Radiofrequentie is geen laser of IPL, het is een soort elektromagnetisch veld. Deze emissie van golven zijn vergelijkbaar met microgolven (gebruikt in magnetrons), maar zijn niet hetzelfde. Deze geluidsgolven agiteren moleculen en genereren hitte. De synthese van collageen wordt gestimuleerd door bestaand collageenweefsel te vernietigen zodat er een helingsproces op gang wordt gebracht, zoals bij elke verwonde huid. Cellen worden verhit tot 50°C. Deze hitte werkt in de diepte op weefselniveau en niet op de oppervlakte van de huid. Bij 50°C zal het cellen doden. Alhoewel deze techniek erkend is als een anti-aging methode heeft het niet echt een afslankende werking. Afgezien van het feit dat het behandelde gebied verhit wordt waardoor er vasodilatatie (vaat verwijding) optreedt zullen echte afslankresultaten niet bereikt worden bij het gebruik van deze techniek. Het is pure marketing die het idee heeft gegeven dat deze techniek voor afslanken ingezet kan worden. We weten zeer weinig van deze techniek en de werking is niet door wetenschappelijke onderzoeken onderbouwd. Deze golven zijn wel zeer effectief om het weefsel te draineren en te zuiveren. Radiofrequentie wordt vaak beschouwd als een pijnlijk procedure aangezien het de huid aanzienlijk verhit. Daarbij kunnen korstjes en oedema (zwellingen / vochtophopingen) ontstaan bij sommige cliënten wat tot 6 maanden kan duren voordat dit verdwijnt. Journal of Cosmetic Dermatology, January 2002, pagina 142; en Cosmetic Surgery Times, “New Trends Spur Doctor, Patient Education,” July 1, 2004 Cosmetic Dermatology, December 2003, pagina’s  28-34).


Vibratie (Powerplate)

Deze methode verbetert het spierweefsel en mobiliseert vochtopeenhopingen. Echter dit type machine weegt rond de 130 kilo, is moeilijk te verplaatsen en de meeste zijn zeer luidruchtig. Een therapeut dient bovendien zeer goed getraind te zijn anders kan de machine meer slecht doen dan goed. Om spieren te bereiken is een bepaalde frequentie nodig om goede resultaten te bereiken. Daarbij dient de gebruiker zeer goed op de hoogte zijn hoe je de machine juist moet bedienen.

Pressotherapy (Prestherapie, Been pomp)
Dit is een gecomputeriseerde luchtdrukmassage van benen, buik of armen en stimuleert de lymfecirculatie. Dit is een uitstekende draineerder voor mensen die vocht vasthouden. Hoewel, de slagader werkt in een bepaald ritme. Wanneer men een sessie start is het onmogelijk te weten of de machine in datzelfde ritme werkt.

Infraroodtherapie
Infrarood is licht dat verwarmt. Het geeft een comfortabele sensatie van hitte die vasodilatatie mogelijk maakt. Het is goed om de bloedcirculatie te verbeteren en spieren voor te bereiden op lichamelijke inspanning. Echter sommige mensen geloven dat het vet ‘wegsmelt’ wat niet wetenschappelijk is onderbouwd of bewezen.

Elektrostimulatie
Dit is een oude techniek die weer terug in de mode komt. Het bestaat al meer dan 40 jaar. Tegenwoordig zijn de golfstromen veel specifieker dan vroeger. Het is vrijwel bij iedereen bekend, maar het is een techniek die zich enorm ontwikkeld heeft. De machines die verkocht worden in sportshops of via televisie zullen alleen de huid op en neer laten bewegen en werken uitsluitend op zeer oppervlakkige spieren. Deze apparaten hebben elektrostimulatie ten onrechte een slechte naam gegeven terwijl vele onafhankelijke onderzoeken de werking van “juiste” elektrostimulatie hebben onderschreven.

Conclusie Mechanische technieken
De beschreven methoden behandelen maar één ding tegelijk en zijn in hun werking meestal niet compleet. Het is nu in de mode om meerdere technieken in één machine aan te bieden maar die werken in veel gevallen niet met elkaar samen. Sommige leveranciers combineren verschillende technieken die min of meer effectief zijn waardoor resultaten niet noodzakelijkerwijs compleet zijn.

Conventioneel gebruik van opzichzelfstaande technieken zijn zelden ontworpen om met elkaar te werken. Wanneer de behandelingen gecombineerd worden kan dat tot wel 4 uur in beslag nemen en dat is moeilijk aan cliënten aan te bieden. Daarnaast zijn de resultaten onzeker.

De aankoop van deze verschillende apparaten is bovendien zeer kostbaar.

Kunt u zich voorstellen wanneer er één systeem zou zijn die de meest effectieve methoden met elkaar combineert en laat samenwerken?

Artikel samengesteld door: Koen Welsch, Algemeen directeur Longevity lifestyle & wellness.

©De content uit dit artikel  of delen hiervan mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd of gebruikt worden.

Over de auteur: Koen Welsch is Algemeen directeur van Longevity lifestyle & wellness. Na 10 jaar als Account & Marketing Manager werkzaam te zijn geweest voor diverse professionele huidverzorgingsmerken heeft hij in januari 2011 zijn eigen bedrijf opgericht. Longevity lifestyle & wellness ontwikkelt, importeert en levert onderscheidende concepten, producten en methoden voor de Professionele Lifestyle, Skincare en Wellness branche. Drijfveer is onze filosofie om een langer vitaal en “Age Free” leven te bevorderen.