Waar zit jouw G-plek voor een weldadig voedingspatroon?

Voeding, er is al veel over gezegd de afgelopen weken. Over de impact op ons immuunsysteem, onze vitaliteit, ons welzijn én natuurlijk over onze lijn.
Hoezeer we ook in een crisis zitten, de zomer komt er straks gewoon aan en waar je dan ook naartoe gaat, je wilt gewoon lekker in je vel zitten. Liefst met normaal dooreten en genieten van waar je zin in hebt. Zo werkt het helaas niet helemaal maar met wat kleine aanpassingen kom je zonder dieet toch al een heel eind. En als de zomer voorbij is, zit jij nog steeds lekker in je vel. Klinkt als muziek in de oren, toch? Vanuit de Longevity-filosofie zetten wij jou graag in beweging op drie vlakken tegelijk, namelijk op het gebied van bewegen, je voeding en je mindset. Wanneer we deze alle drie tegelijk stimuleren, heb je het beste, gemakkelijkste en meest langdurige resultaat.

In dit stuk focussen we op de kracht van jouw mind. Waarschijnlijk heb je in het verleden met voedingsschema’s en trainingen wel (sportieve) doelen behaald, maar was dit resultaat vaak helaas niet altijd blijvend. De oorzaak daarvan heeft alles te maken met onze mindset en de daaropvolgende emoties. Wanneer we emoties niet uiten, blijven deze in ons lichaam aanwezig. In veel gevallen vormt er zich om deze (soms heftige) emoties als het ware een beschermlaag heen die zich vast kan zetten in de vorm van bijvoorbeeld vet. Het is dan extra lastig om vet te verliezen en af te vallen. Maken we deze opgeslagen emoties vrij, dan kan ook het vet zich vrijgeven.

Dit is één voorbeeld, het kan ook zijn dat eten een emotionele betekenis voor jou heeft. We spreken dan van emotie-eten. Eten uit verveling, frustratie, verdriet, boosheid of als beloning omdat we het nú verdiend hebben. Herken je het? Het was vandaag zo’n drukke dag, de kinderen liggen eindelijk op bed, ik voel me nu zo verdrietig, ik heb zo mijn best gedaan, mijn collega deed zo vervelend………., nú heb ik het gewoon verdiend! En ‘het’ is dan dat koekje, dat pak koekjes, dat ijsje, die bak ijs, dat chipje, die zak chips of noem maar op.

Ook kan het zijn dat je van huis uit opgegroeid bent met een bepaalde overtuiging/mindset rondom eten. Misschien was het thuis wel extra gezellig als er gegeten werd en wil je het in deze crisistijd thuis ook wel extra gezellig maken nu je wat meer aan huis gebonden bent. Dan associeer je gezelligheid dus met eten en/of drinken. Misschien kreeg je wel een snoepje als je verdrietig was of pijn had. Dan troost je jezelf nu ook wel eens met eten waarschijnlijk. Dit zijn patronen die je hebt meegenomen uit je familiesysteem betreffende eten en voeding. Patronen die je denken en emoties nu nog elke dag beïnvloeden.
Vraag je het volgende eens af: kan het ook gezellig zijn als er niet gegeten/gedronken wordt? Gewoon door het samenzijn met andere mensen? Je ergens bewust van zijn is het begin van een andere manier van denken en daarmee het begin van een mogelijke oplossing. Ga voor jezelf na hoe het bij jou zit, (her)ken je patroon en doe er iets aan als dit patroon voor jou niet meer werkt en jouw vitaliteit juist tegenwerkt.

Wil jij jouw denkpatronen rond eten in beweging brengen? Dan zou het G-schema voor jou kunnen werken. Het G- schema werkt als volgt: er is een Gebeurtenis, daarover heb je een Gedachte, over die Gedachte heb je een Gevoel, je Gevoel zorgt voor hoe je je Gedraagt, je Gedrag heeft een Gevolg.

Probeer de volgende twee oefeningen eens voor bewustwording op dit punt. De eerste is het zogenaamde G-schema. Dit start met je bewust worden van welke gedachte je hebt ten aanzien van eten. Welke gedachte maakt bij jou dat je jezelf iets extra’s toestaat terwijl je juist zo graag blij in die badkleding wilt passen? Je eenmaal bewust van die gedachte, kan je zelf aan het werk met het G-schema.

Werk het G- schema punt voor punt af om te bekijken hoe dit bij jou precies zit:

  1. Gebeurtenis
  2. Gedachte over de gebeurtenis
  3. Gevoel naar aanleiding van de gedachte
  4. Gedrag naar aanleiding van je gevoel
  5. Gevolg ten aanzien van je gedrag

Een voorbeeld. Frederique heeft een hele stressvolle dag op haar werk gehad. Dit is de Gebeurtenis; op de gebeurtenis heb je meestal geen invloed. De Gedachte van Frederique is: “Eindelijk thuis, ik loop naar de kast om eens te kijken wat daar voor lekkers is, ik vind dat ik het na deze drukke dag echt verdiend heb!” Haar Gevoel over deze gedachte en de drukke dag bevestigen dat ze nu toch echt wel iets lekkers mag eten, ze heeft tenslotte zo onder druk gestaan en heeft zo hard gewerkt, ze voelt zich behoorlijk rot na zo’n dag. Het Gedrag van Frederique is vervolgens dat ze eet wat er in de kast te vinden is. Ondanks het feit dat ze nog moet avondeten en dat heel goed weet. Het Gevolg is dat ze veel meer calorieën eet dan ze zal verbranden op die dag en dit opgeslagen wordt in vet. Ook zal ze minder trek hebben in haar avondeten en daardoor goede en voedzame voeding missen op die dag waardoor haar lichaam de volgende dag weer meer vraagt om suikerrijke voeding.

Op de Gebeurtenis hebben we meestal geen invloed, deze is wat het is. Wel kunnen we de Gedachte over de gebeurtenis veranderen als we er ons bewust van zijn. Uiteindelijk zal het Gevolg dan anders zijn. Kijk maar:
Frederique komt thuis na een drukke en stressvolle dag = Gebeurtenis.
De Gedachte die ze heeft is: “Ik heb zo hard gewerkt, ik ga snel koken want ik heb trek.”
Het Gevoel wat ze heeft over deze gedachte is een gevoel van zich verheugen op het eten en trots op het harde werken dat ze gedaan heeft. Haar Gedrag is dat ze lekker aan het koken slaat, gezellig de tafel dekt, een muziekje aanzet. Het Gevolg is dat ze zich voedt met voedzaam eten; voeding in plaats van vulling. Dat haar lichaam niet vraagt om snelle suikers, ze beter slaapt, minder stress heeft, minder cortisol aanmaakt (wat ook weer vet doet opslaan) en de volgende dag met meer energie en een kleinere suikerbehoefte weer opstaat. Zo zie je hoe een enkele gedachte over een gebeurtenis een heel ander gevolg kan hebben. Het start dus met je gedachte. Oefen de komende tijd maar eens met het ‘je bewust worden van je gedachten’ en het naar aanleiding daarvan beïnvloeden van je gevoel en uiteindelijk het gewenste gevolg in plaats van de ongewenste situatie waarin je hebt geschrokt, je niet trots voelt op jezelf en niet blij wordt van jouw spiegelbeeld.

Een tweede punt wat betreft onze mind en emoties is ons onbewuste. Ons onbewuste is vele malen groter dan ons bewuste. Je kunt dat zien als een ijsberg die onder water ligt en waarvan we alleen het bovenste stuk zien. Het deel boven water is ons bewuste en het hele uitgestrekte en niet zichtbare deel onder water, is ons onbewuste. We denken dat we met ons bewuste heel veel kunnen controleren, beheersen, bepalen en zelfs bereiken. En natuurlijk wijst alleen al een G- schema uit dat gedachten krachten zijn. Wat nou als we met ons onbewuste ons bewuste kunnen beïnvloeden en zo meer helpende, positieve gedachtes kunnen hebben die onze keuzes en onze gemoedstoestand positief beïnvloeden?
We kunnen ons onbewuste (dat weet wat goed is voor ons) aanspreken en tot hulp aanzetten wanneer we in trance zijn ofwel onder hypnose. Hypnose is er in allerlei gradaties en is niet meer dan een vorm van grote ontspanning. Zelfs wanneer je in je auto rijdt of een boek leest, kun je al in trance ofwel hypnose zijn. Je hebt het vast wel eens meegemaakt dat je zo in een boek of film verdiept bent dat je alles wat er om je heen gebeurt mist. In deze staat van zijn kunnen we ons onbewuste bereiken. Welke positieve zinnen zou jij aan je onbewuste willen doorgeven zodat je onbewuste je bewuste kan helpen om weloverwogen keuzes te maken?

De volgende oefening gaat over het maken van een mantra voor jezelf. Een zin die je steeds herhaalt en zo je onbewuste bereikt. Je kunt denken aan een zin als: “Ook zonder wijntje is het heel gezellig.” Of: “Nu we met elkaar thuiszitten voed ik mij met goede gesprekken.” Bedenk een mantra die op jouw situatie van toepassing is en maak jezelf zo weerbaar tegen ondoordacht eten met alle gevolgen van dien. Deze zin of mantra herhaal je zo vaak mogelijk maar vooral wanneer je in ‘trance’ bent, dus bijvoorbeeld tijdens het autorijden, een wandeling, het kijken naar een film of wanneer je bijna in slaap valt. Ervaar wat deze lichte vorm van zelfhypnose jou brengt. Let er wel op dat je je mantra positief formuleert. Het woordje ‘niet’ kan ons onbewuste niet horen en brengt dus een andere uitkomst of gevolg.

Succes met deze twee makkelijk uit te voeren oefeningen die je thuis op elk moment kunt inzetten. Voeding geven aan jouw G-plek en jouw onbewuste zal jou de verzadiging geven die je zoekt én genieten van gezonde voeding volgt dan vanzelf en zal weldadig voelen. Eet smakelijk!